Silaiwali werkt samen met FAIR TRADE FORUM INDIA die samen met UNHCR voor levensonderhoud van vluchtelingen zorgt.

SILAIWALI POPPEN - Fairtrade & Duurzaam

De Indiase Social Enterprise Silaiwali uit New Delhi traint vrouwelijke vluchtelingen uit Afghanistan in het maken van lappenpoppen van restant stoffen uit de mode industrie. Deze vrouwen zijn gevlucht naar India en wonen daar nu omdat ze niet terug kunnen. De poppen dragen traditionele katoenen kleding. Deze kleding is gemaakt van stoffen uit de Fast Fashion industrie die op de grote afvalberg van restantkleding  terecht komen. Deze stoffen zijn van goede kwaliteit maar worden vernietigd. De Afghaanse vluchtelingenvrouwen worden getraind om prachtige poppen te maken van deze restantstoffen en vormt een bron van inkomsten voor hen. De oprichters van Silaiwali zijn het echtpaar Iris Strill en Bishwadeep Moitra, beide met een hoge sociale verantwoordelijkheid. Het was hun droom om eerlijke werkgelegenheid voor vrouwen uit verschillende lagen van de bevolking te bewerkstelligen. De prachtige Silaiwali poppen zijn inmiddels symbool voor wat je kan bereiken voor je medemens.

De huidige generatie is voortdurend bezig met het optimaal benutten van middelen en het waarborgen van een beter levensonderhoud voor mensen. Upcyclen is uitgegroeid tot een soort van lifestyle. Iris Strill, die als product ontwerper nauw heeft samengewerkt met vrouwelijke vluchtelingen en vrouwen afkomstig van het platteland in India, was verbijsterd over de grote hoeveelheid stoffen die worden vernietigd als afval van kledingfabrieken.

Door haar talent voor productontwerp te combineren met het gebruik van haar netwerk met internationale kopers van Indiase textielproducten, creëerde Iris Strill de prachtige bohemien uitziende pop gemaakt van de afval stoffen. Samen met haar man, grafisch ontwerper, fotograaf en editor, is zij de Social Enterprise Silaiwali gestart: een  milieuvriendelijke ambachtelijke studio/werkplaats waar afval in de vorm van restanten katoen van Fast Fashion fabrikanten ge-upcycled wordt.

Het paar besluit dan uit sociale verantwoordelijkheid om vrouwelijke Afghaanse vluchtelingen te trainen om deze prachtige lappenpoppen te maken, ontworpen door Iris Strill. Zij had eerder ook samengewerkt met Afghaanse vluchtelingen in samenwerking met de UNHCR.  Hoewel het een uitdaging was om kapitaal te vinden om een Social Enterprise te starten, zetten ze hun eigen spaargeld in om de onderneming te starten. De rest van de stukjes in de puzzel viel op hun plaats alsof het ‘meant to be was’ en op 15 november 2018 was de ambachtelijke studio, SILAIWALI, actief. Regelmatig komen Afghaanse vluchteling vrouwen naar de Silaiwali studio en maken de mooie bohemien poppen. Hun motto is: 'A Stitch Against Waste -  A Stitch For freedom!'

De reactie op Silaiwali is zeer lovend en waarderend, omdat ze deel uitmaakt van de vele ondernemingen die afval up-cyclen, aan zero waste productie en circulaire productie doen.

Momenteel heeft het werk van Silaiwali vele winkels wereldwijd bereikt. Sinds hun oprichting in maart 2018 zijn ze betrokken bij samenwerkingsprojecten met veel bedrijven. En volgens het echtpaar zijn de grootste lessen die ze geleerd hebben van de dames waar ze mee werken. Deze zijn een waardige partij die niet klagen over hun ellende, maar het werken met hen heeft Siwaili wel duidelijk laten zien wat het is om een vluchteling te zijn in deze wereld. De moed, de vastberadenheid en de pure wil om een waardig leven te leiden zijn voor het echtpaar een les in humanisme geweest.

Dus ben je op zoek naar een bohemien (lappen)pop overweeg dan een Silaiwali pop met de verschillende traditionele kleding, de verschillende huidtinten en het mooie verhaal erachter, ze zijn meer dan zomaar een pop: Ze zijn symbolen van menselijke veerkracht!

Voor een goede indruk van het werk van Silaiwali kan je hier een mooi filmpje bekijken.

Elke pop wordt in een kartonnen kadodoos (met draagkoord) geleverd. De pop ligt in de doos op een matras, met hoofdkussen en sprei. Elke pop heeft een label met informatie en QR code waarmee je een filmpje kan zien over Silaiwali en de dames uit Afghanistan die daar werken. 

Een prachtig kado en een sieraad in je winkel. De Silaiwali poppen verkopen zich vanzelf! 

NB De poppen worden niet als 'speelgoed' verkocht omdat ze niet professioneel getest zijn volgens EU-standards. (de poppen zouden per stuk getest moeten worden, aangezien ze handmade zijn). Wij gaan ervan uit dat ze veilig zijn voor kinderen, maar nemen geen verantwoordelijkheid als bedrijf hierin.

 

 

 

© 2018 - 2024 fairitems | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel