Het verhaal van Project Have Hope
Dit is het verhaal van Karen Sparacio, de oprichter van Project Have Hoop. Het is een wat langer verhaal maar zeker de moeite waard om even te lezen:
'In oktober 2005 reisde ik naar Oeganda om mijn vaardigheden als fotograaf aan te bieden om verschillende hulporganisaties te helpen. Ik werd uitgenodigd om de Acholi-wijk te bezoeken en daar ontmoette ik veel van de bewoners, voornamelijk Acholi die ontheemd waren door de aanhoudende burgeroorlog (Oeganda heeft de langst lopende burgeroorlog ter wereld).
Ik werd meegenomen om 3 vrouwen te ontmoeten en 'hun verhaal' te horen. Ik luisterde naar het eerste hartverscheurende verhaal van een vrouw die bijna dood werd geslagen en vervolgens per fiets werd vervoerd om het noorden te ontvluchten. De tweede vrouw vertelde me over haar ervaringen in gevangenschap door de rebellen. Terwijl ze het verhaal vertelde, stuurde ze haar kleinzoon om een Coca Cola voor me te halen. De prijs van die cola zou het equivalent zijn van een halve dag werken in de barre omstandigheden van de steengroeve. Tegen de tijd dat ik het huis van de derde vrouw binnenging, kon ik de woorden niet meer aanhoren.
Ondanks de gruwelijke persoonlijke details van hun leven behield elk van hen een schoonheid. Ondanks hun beproevingen, de tragedies die hen en hun families in het noorden werden aangedaan, en hun voortdurende strijd als ontheemde vluchtelingen die in een sloppenwijk buiten de hoofdstad woonden, hadden ze een vrije geest, een manier van omarmen en waarderen, leven en liefhebben. Zij toonden hun uithoudingsvermogen en de wil om vooruit te komen. Ik wilde hen helpen een betere toekomst te creëren.
Ik heb 2,5 week gefotografeerd in de gemeenschap, mensen ontmoet, vriendschappen gesloten. Ik zag de prachtige, kleurrijke kralen die ze maakten van gerecycled papier en zag dat als een middel om hen te helpen zichzelf uit de armoede te redden. Toen ik terugkeerde naar Boston, bracht ik een zakje met deze kralen mee en verkocht ze meteen. Ik keerde in januari 2006 terug naar Oeganda en organiseerde formeel de groep van 55 vrouwen die geïdentificeerd wilden worden als “de groep die hoop heeft” – “bed ki gen” in Acholi. Zo ontstond Project Have Hope.
PHH telt nu 100 vrouwen als leden. Maar onze impact gaat veel verder dan dat. Met inbegrip van hun gezinnen helpt PHH bijna 1500 mensen. Daarnaast bieden we "community outreach" aan andere leden van de Acholi Quarter - die niet tot de 100 vrouwen behoren - wanneer hulp nodig is. Een ambachtsman, Labuka Santa, gaf ons het grootste compliment: "Bedankt dat je ons van nergens naar ergens hebt gebracht."
Project Have Hope is lid van de Fair Trade Federation sinds 2010.
De producten die PHH maakt zijn oa sieraden van hoge kwaliteit. Hierdoor worden vrouwen geholpen aan een zekere financiële toekomst voor hun families en kunnen kinderen scholing krijgen.