Sorteer op
per pagina
Sorteer op
per pagina

Mifuko is een trots lid van de fairtrade organisatie WFTO, een gerespecteerd netwerk van sociale ondernemingen die zich bezighouden met eerlijke handel.

Mifuko werd in 2009 opgericht door twee Finse ontwerpers, Mari Martikainen en Minna Impiö.  Vanaf het begin werden ze geinspireerd om modern design te combineren met traditioneel Keniaans handwerk en eerlijke handel. Mifuko is begonnen met de productie van manden en andere opberg producten. Later zijn ze gaan uitbreiden met onder andere houten ornamenten, zoals vogels, uiltjes etc.

De houten ornamenten zijn gesneden uit vers gevallen twijgen en takken van jacarandabomen. Ze worden gesneden, gedroogd, geschuurd en vervolgens met de hand beschilderd. Er worden geen bomen gekapt om deze producten te maken! Jacaranda (Jacaranda mimosifolia) komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, maar is ook te vinden in andere subtropische delen van de wereld. 

Via MADE51 werkt Mifuko ook  samen met de Congolese ambachtsman Kapya Kitungwa en zijn werkplaats om de ongeverfde houtproducten te produceren. Zijn werkplaats heeft andere vluchtelingen in het gebied in dienst.

Kapya is een vluchteling uit Congo die al meer dan 20 jaar in Nairobi woont. Toen hij naar Kenia verhuisde, besloot hij zijn ambachtelijke vaardigheden te gebruiken om huishoudelijke artikelen van hout te maken. Nu heeft hij negen mensen in dienst met verschillende achtergronden, maar met een gedeelde liefde voor houtsnijwerk.
Kapya beschouwt zijn vader als zijn grootste inspiratiebron. Toen hij een kleine jongen was, kwam zijn vader thuis met een stuk hout en begon te snijden. Hij leerde Kapya de vaardigheden van houtsnijwerk en moedigde hem altijd aan om hard te werken voor zijn dromen.

Houtbewerking is iets dat Kapya beschouwt als onderdeel van zijn cultuur en veel mensen uit zijn jeugddorp deelden deze activiteit. Nu is het zijn droom om meer mensen te onderwijzen en in dienst te nemen en kansen te blijven bieden aan vluchtelingen die het moeilijk hebben in het leven. Hij wil iedereen in zo'n situatie eraan herinneren om nooit de hoop in het leven te verliezen en altijd positief te blijven.

Om de verhalen van de mensen achter de producten te belichten, draagt elk Mifuko product de naam van degene die het gemaakt heeft.

 

© 2018 - 2022 fairitems | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel